Manja slova Veća slova RSS

>

Održana regionalna konferencija ,,Romski jezik u obrazovanju”

Održana regionalna konferencija ,,Romski jezik u obrazovanju”
Datum objave: 05.11.2019 15:06 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Povodom 4. novembra, Dana romskog jezika, održana je Regionalna konferencija ,,Romski jezik u obrazovanju”, a da obrazovanje pripadnika/ca romske populacije predstavlja najvažni korak u procesu njihove potpune uključenosti u sve društvene tokove, poručio je ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka. Na konferenciji su govorili i generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Marash Dukaj i šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav.

Ministar Zenka je kazao da Crna Gora kao jedan od svojih najvažnijih prioriteta ima ostvarivanje ljudskih prava i sloboda svih svojih građana/ki.

On je podsjetio da je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava u saradnji sa Zavodom za udžbenike i nastavna sredstva izradilo i publikovalo Crnogorsko-romski rječnik.

”Romski jezik predstavlja nedjeljiv dio identiteta romskih zajednica premda su Romi narod sa skromnim nasleđem. Rječnik predstavlja osnovu za standardizaciju romskog jezika, i pomoći će razvoju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice u Crnoj Gori“ kazao je Zenka.

Generalni direktor Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica, Marash Dukaj, istakao je važnost ove konferencije za očuvanje kulture i jezika pripadnika romske zajednice u Crnoj Gori.

„Ova konferencija partnerski je organizovana u saradnji Ministarstva prosvjete, Ministarstva za ljudska i manjinska prava, i CEKUM-a, jer je naš zajedničiki sljedeći izazov, upravo uvođenje romskog jezika u obrazovni sistem. Ratifikacijom Evropske povelje o regionalnim i manjinskim jezicima, Vlada Crne Gore preuzela je obavezu da doprinosi stvaranju povoljnog ambijenta za njihovu zaštitu, a najbolji način za njihovo očuvanje je upravo obrazovni sistem.

Obrazovanje je najšira akcija oko koje se okuplja cijela društvena zajednica, a koja podstiče pozitivne promjene. Interkulturalno i inkluzuivno obrazovanje počiva na težnji da se prevaziđe marginalizacija društvenih grupa, i podstakne integracija”, rekao je Dukaj.

Jezik je odlika svake manjine i pomaže u očuvanju njenog identiteta, kulture i tradicije, istakao je šef Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivo Orav.

On je kazao da je Crna Gora ratifikovala Evropsku povelju o regionalnim ili manjinskim jezicima kao i evropsku konvenciju za zaštitu i promociju jezika koje koriste tradicionalne manjine, uključujući i Rome.
Prema riječima Orava, u oblasti inkluzije Roma u crnogorskom društvu mnogo je urađeno, posebno kada je riječ o obrazovanju. Međutim, treba biti oprezan da integracija ne uključuje asimilaciju, te da je očuvanje i promovisanje jezika zajednice važan element u ostvarivanju tog cilja.

Na konferenciji je prezentovan program za uvođenje romskog jezika u obrazovni sistem Crne Gore, dok su iskustva svojih država prezentovali predstavnici/ce iz zemalja regiona.