Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Srednja mješovita škola „17. septembar“ Žabljak dobila nagradu za međunarodnu saradnju Akademije za škole iz Centralne Evrope (ACES)

Saopštenje: Srednja mješovita škola „17. septembar“ Žabljak dobila nagradu za međunarodnu saradnju Akademije za škole iz Centralne Evrope (ACES)
Datum objave: 07.06.2016 15:20 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U Senecu, Republika Slovačka, od 31. maja do 3. juna održana je završna konferencija Akademije za škole iz Centralne Evrope (ACES) na kojoj je projekat u kojem je učestvovala JU Srednja mješovita škola „17. septembar“ Žabljak dobio jednu od pet nagrada i to za međunarodnu saradnju. Konferenciji su u ime ove škole prisustvovali profesor Periša Anđelić i učenik Mihailo Bojić.

U okviru ACES inicijative svake godine se bira tema ACES nadmetanja koja služi kao osnova za povezivanje škola na osnovu njihove zainteresovanosti za temu. Ovogodišnja tema bila je Solidarnost, a pored projekta JU Srednja mješovita škola „17. septembar“, među 42 odobrena projekta našli su se projekti u kojima su učestvovale još tri crnogorske škole: JU Osnovna škola „Vuko Jovović“, Danilovgrad, JU Osnovna škola „Pavle Rovinski“, Podgorica i JU Srednja stručna škola „Ivan Uskoković“, Podgorica.

PR služba Ministarstva prosvjete

ACES je inicijativa ERSTE Fondacije koju realizuje organizacija Interkulturelles Zentrum od 2006. godine. Ova inicijativa je takođe podržana i od strane ministarstava zaduženih za obrazovanje iz petnaest zemalja učesnica. Mreža škola je stvorena da promoviše razmjenu i interkulturalni dijalog među mladima i nastavnicima u Centralnoj Evropi.

Inicijatori ovog programa vjeruju da je obrazovanje vrlo važno u procesu evropskih integracija, kao i promociji evropskog državljanstva. Škole kroz svoje programe međunarodne saradnje igraju važnu ulogu u razvoju prekogranične saradnje i kreiranju zajedničkih aktivnosti na regionalnom i evropskom niovu.