Manja slova Veća slova RSS

>

Saopštenje: Ministar Šehović uručio najviša priznanja u oblasti obrazovanja, Državnu nagradu „Oktoih“

Saopštenje: Ministar Šehović uručio najviša priznanja u oblasti obrazovanja, Državnu nagradu „Oktoih“
Datum objave: 17.01.2017 14:27 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović uručio je danas, 17. januara 2017. godine u Vili „Gorica” najveće priznanje u oblasti obrazovanja, Državnu nagradu „Oktoih“, ovogodišnjim dobitnicima: Javnoj predškolskoj ustanovi „Dragan Kovačević“, Nikšić, Javnoj ustanovi Srednja pomorska škola, Kotor, i Dragani Mitrović, profesorici istorije u Javnoj ustanovi Druga osnovna škola u Budvi.

Šehović je rekao da danas, tradicionalno, obilježavamo jedan od veličanstvenih praznika slavne istorije Crne Gore, kada su Crnojevići na Obodu štampali “Oktoih” - prvu knjigu na južnoslovenskim prostorima.

„ Obodski “Oktoih” kao naš duhovni svjetionik iz davnih vremena, od prije više od petsto godina, ugrađen je u prestižnu nagradu koju je pod ovim imenom 1970. godine Republika Crna Gora ustanovila kao najveću Državnu nagradu u oblasti prosvjete koja se dodjeljuje za ostvarene izuzetne rezultate u oblasti vaspitanja i obrazovanja, kao i učeničkog i studentskog standarda”, podsjetio je Ministar i dodao da bi crnogorsko školstvo trebalo da uvažava, njeguje i nadograđuje tradiciju kao duhovni temelj na koji se oslanja moderni obrazovni sistem kako bi se mladim ljudima omogućilo da postanu istinski pregaoci na putu sticanja znanja, vještina i kompetencija potrebnih savremenom društvu i tržištu rada.

U obraćanju, Šehović je stavio akcenat na inkluzivnost kao važnu karakteristiku crnogorskog obrazovnog modela zaključivši da je „naša profesionalna, i svima zajedno, ljudska odgovornost da rušimo stereotipe, a sistem otvaramo za individualne mogućnosti svakog pojedinca“.

Predsjednica Žirija Zoja Bojanić-Lalović rekla je da je za najviše priznanje u oblasti obrazovanja ove godine predloženo 9 ustanova i 9 pojedinaca i obrazložila razloge zbog kojih je žiri odlučio da ove godine dodjeli Nagradu JPU „Dragan Kovačević“, Nikšić, JU Srednja pomorska škola, Kotor, i Dragani Mitrović, profesorici istorije u JU Druga osnovna škola u Budvi i izrazila uvjerenje da će ova nagrada biti podstrek dobitnicima da nastave sa kvalitetnim radom.

Direktor Srednje pomorske škole u Kotoru Veljko Botica obratio se u ime dobitnika Nagrade za 2016. godinu. On je izrazio zahvalnost predlagačima i
Komisiji koja je u ime Ministarstva prosvjete ukazala veliko povjerenje dobitnicima Nagrade.

„Moramo intezivno raditi na institucionalnom i ličnom prilagođavanju i usavršavanju, kako bismo spremno išli u korak sa vremenom i promjenama koje nam život donosi. Sa vjerom u sebe i svoj rad, moramo pomoći mladima da spremno dočekaju buduće integracije, da budu spremni za sve izazove i naravno, da budu konkurentni gdje god budu poželjeli da egzistiraju“, zaključio je Botica.

Državna nagrada „Oktoih“ ustanovljena je 1970. godine i najveće je crnogorsko priznanje za izuzetne rezultate ostvarene u oblasti vaspitanja i obrazovanja, te učeničkog i studentskog standarda. U jednoj godini mogu se dodijeliti najviše tri „Oktoih” nagrade, a do sada je dobilo 127 pojedinaca i 62 ustanove.

Prije svečane dodjele nagrada, ministar Šehović održao je tradicionalni sastanak sa bivšim ministrima prosvjete.

GOVORI:

Zoja Bojanić - Lalović.docx

Ministar Damir Šehović - govor.docx

FOTO:

VIDEO:

PR služba Ministarstva prosvjete