Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Саопштење: Министар Шеховић уручио највиша признања у области образовања, Државну награду „Октоих“

Саопштење: Министар Шеховић уручио највиша признања у области образовања, Државну награду „Октоих“
Датум објаве: 17.01.2017 14:27 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министар просвјете др Дамир Шеховић уручио је данас, 17. јануара 2017. године у Вили „Горица” највеће признање у области образовања, Државну награду „Октоих“, овогодишњим добитницима: Јавној предшколској установи „Драган Ковачевић“, Никшић, Јавној установи Средња поморска школа, Котор, и Драгани Митровић, професорици историје у Јавној установи Друга основна школа у Будви.

Шеховић је рекао да данас, традиционално, обиљежавамо један од величанствених празника славне историје Црне Горе, када су Црнојевићи на Ободу штампали “Октоих” - прву књигу на јужнословенским просторима.

„ Ободски “Октоих” као наш духовни свјетионик из давних времена, од прије више од петсто година, уграђен је у престижну награду коју је под овим именом 1970. године Република Црна Гора установила као највећу Државну награду у области просвјете која се додјељује за остварене изузетне резултате у области васпитања и образовања, као и ученичког и студентског стандарда”, подсјетио је Министар и додао да би црногорско школство требало да уважава, његује и надограђује традицију као духовни темељ на који се ослања модерни образовни систем како би се младим људима омогућило да постану истински прегаоци на путу стицања знања, вјештина и компетенција потребних савременом друштву и тржишту рада.

У обраћању, Шеховић је ставио акценат на инклузивност као важну карактеристику црногорског образовног модела закључивши да је „наша професионална, и свима заједно, људска одговорност да рушимо стереотипе, а систем отварамо за индивидуалне могућности сваког појединца“.

Предсједница Жирија Зоја Бојанић-Лаловић рекла је да је за највише признање у области образовања ове године предложено 9 установа и 9 појединаца и образложила разлоге због којих је жири одлучио да ове године додјели Награду ЈПУ „Драган Ковачевић“, Никшић, ЈУ Средња поморска школа, Котор, и Драгани Митровић, професорици историје у ЈУ Друга основна школа у Будви и изразила увјерење да ће ова награда бити подстрек добитницима да наставе са квалитетним радом.

Директор Средње поморске школе у Котору Вељко Ботица обратио се у име добитника Награде за 2016. годину. Он је изразио захвалност предлагачима и
Комисији која је у име Министарства просвјете указала велико повјерење добитницима Награде.

„Морамо интезивно радити на институционалном и личном прилагођавању и усавршавању, како бисмо спремно ишли у корак са временом и промјенама које нам живот доноси. Са вјером у себе и свој рад, морамо помоћи младима да спремно дочекају будуће интеграције, да буду спремни за све изазове и наравно, да буду конкурентни гдје год буду пожељели да егзистирају“, закључио је Ботица.

Државна награда „Октоих“ установљена је 1970. године и највеће је црногорско признање за изузетне резултате остварене у области васпитања и образовања, те ученичког и студентског стандарда. У једној години могу се додијелити највише три „Октоих” награде, а до сада је добило 127 појединаца и 62 установе.

Прије свечане додјеле награда, министар Шеховић одржао је традиционални састанак са бившим министрима просвјете.

ГОВОРИ:

Зоја Бојанић - Лаловић.доцx

Министар Дамир Шеховић - говор.доцx

ФОТО:

ВИДЕО:

ПР служба Министарства просвјете