Manja slova Veća slova RSS

>

Obilježeno 110 godina postojanja gimnazije “Slobodan Škerović”

Obilježeno 110 godina postojanja gimnazije “Slobodan Škerović”
Datum objave: 17.02.2017 16:16 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Da JU Gimnazija “Slobodan Škerović” postaje ne samo istinska palata znanja i kulture, već i ogledalo podgoričke duše, poručeno je danas, na obilježavanju 110 godina postojanja ove ustanove. Prisutnima su se ovom prilikom obratili ministar prosvjete dr Damir Šehović i direktorica Gimnazije Zoja Bojanić-Lalović.

Ministar Šehović je govorići o istorijatu Gimnazije istakao: “Ova gimnazija je jedina škola u bivšoj Jugoslaviji čija su 44 učenika proglašena narodnim herojima. Ovim hodnicima je išlo desetine hiljada mladih ljudi, koji su, isto kao i današnjih hiljadu i po učenika, bili nošeni idealima o potrebi mijenjanja svijeta koji nas okružuje.

PR služba Ministarstva prosvjete

Dragi gimnazijalci, učesnici takmičenja, sekcija, udruženja, mladi borci za bolju budućnost svih nas, još tridesetih godina prošlog vijeka imali ste svoje prethodnike u gimnazijskoj literarnoj družini, skautskim organizacijama, područnici Ferijalnog saveza…”

Direktorica Bojanić-Lalović je, osvrnuvši se na značaj ove ustanove, naglasila: “U život jedne škole utkani su životi i sjećanja na odrastanje i bezbroj priča iz školskih klupa generacija i generacija učenika. Ali u život jedne škole su utkani i životi onih koji su se bavili i bave se jednom divnom profesijom, u kojoj se sporije stari jer su uvijek na izvoru mladosti. I svi koji grade i gradili su ovu školu entuzijazmom i ljubavlju dio su njene bogate istorije. Vrijeme sve umanjuje, ali se djela činjena iz ljubavi uvećavaju, zato je naša Gimnazija velika, vječna i jedinstvena.

PR služba Ministarstva prosvjete

Gimnazija je pjesma svih generacija. Film i pjesma otvoriće vam vrata bogate istorije, ali i prenijeti poruku da njeni učenici osjećaju pripadnost školi, pa jednom gimnazijalac, uvijek gimnazijalac.”
U okviru programa prikazan je i film o Gimnaziji, producenta Mitra Miranovića, a bivši i sadašnji učenici su izveli pjesmu Sanje Perić posvećenu rođendanu Škole. Uz pratnju hora učenici su izveli i kratak recital iz poezije pjesnika Ratka Vujoševića, bivšeg gimnazijalca, a u holu je organizovana izložba bivših đaka, afirmisanih likovnih stvaralaca.

PR služba Ministarstva prosvjete

***
Ukazom knjaza Nikole 1907. godine otvorena je Niža državna gimnazija u Podgorici. Viši razredi, V i VI, otvoreni su 1914. i 1915. godine. Bila je to prva četvororazredna srednja opšteobrazovna škola u Podgorici. Od 1955. godine gimnazija postaje četvororazredna škola, jer osnovna škola postaje osmorazredna. Gimnazija je dobitnik republičke nagrade “Oktoih” 1981. godine “za naročite zasluge i uspjehe u vaspitanju i obrazovanju mladih naraštaja i značajan doprinos širenju prosvjete i kulture”. Škola 1960. godine dobija ime Gimnazija “Slobodan Škerović”.

Tokom 110 godina rada Gimnazije obrazovalo se desetine hiljada đaka, od kojih su mnogi postali naučnici, književnici, poblicisti, stručnjaci raznih profila iz oblasti društvenih i fundamentalnih nauka, političari i umjetnici.

Gimnaziju “Slobodan Škerović” u školskoj 2016/2017. godini pohađa 1.548 učenika upisanih u 49 odjeljenja, od čega 5 odjeljenja specijalističke Gimnazije - filološko, matematičko, dvojezično i dva sportska odjeljenja.

 VIDEO: