Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Обиљежено 110 година постојања гимназије “Слободан Шкеровић”

Обиљежено 110 година постојања гимназије “Слободан Шкеровић”
Датум објаве: 17.02.2017 16:16 | Аутор: ПР служба Министарства просвјете

Испис Штампај страницу


Да ЈУ Гимназија “Слободан Шкеровић” постаје не само истинска палата знања и културе, већ и огледало подгоричке душе, поручено је данас, на обиљежавању 110 година постојања ове установе. Присутнима су се овом приликом обратили министар просвјете др Дамир Шеховић и директорица Гимназије Зоја Бојанић-Лаловић.

Министар Шеховић је говорићи о историјату Гимназије истакао: “Ова гимназија је једина школа у бившој Југославији чија су 44 ученика проглашена народним херојима. Овим ходницима је ишло десетине хиљада младих људи, који су, исто као и данашњих хиљаду и по ученика, били ношени идеалима о потреби мијењања свијета који нас окружује.

ПР служба Министарства просвјете

Драги гимназијалци, учесници такмичења, секција, удружења, млади борци за бољу будућност свих нас, још тридесетих година прошлог вијека имали сте своје претходнике у гимназијској литерарној дружини, скаутским организацијама, подручници Феријалног савеза…”

Директорица Бојанић-Лаловић је, осврнувши се на значај ове установе, нагласила: “У живот једне школе уткани су животи и сјећања на одрастање и безброј прича из школских клупа генерација и генерација ученика. Али у живот једне школе су уткани и животи оних који су се бавили и баве се једном дивном професијом, у којој се спорије стари јер су увијек на извору младости. И сви који граде и градили су ову школу ентузијазмом и љубављу дио су њене богате историје. Вријеме све умањује, али се дјела чињена из љубави увећавају, зато је наша Гимназија велика, вјечна и јединствена.

ПР служба Министарства просвјете

Гимназија је пјесма свих генерација. Филм и пјесма отвориће вам врата богате историје, али и пренијети поруку да њени ученици осјећају припадност школи, па једном гимназијалац, увијек гимназијалац.”
У оквиру програма приказан је и филм о Гимназији, продуцента Митра Мирановића, а бивши и садашњи ученици су извели пјесму Сање Перић посвећену рођендану Школе. Уз пратњу хора ученици су извели и кратак рецитал из поезије пјесника Ратка Вујошевића, бившег гимназијалца, а у холу је организована изложба бивших ђака, афирмисаних ликовних стваралаца.

ПР служба Министарства просвјете

***
Указом књаза Николе 1907. године отворена је Нижа државна гимназија у Подгорици. Виши разреди, В и ВИ, отворени су 1914. и 1915. године. Била је то прва четвороразредна средња општеобразовна школа у Подгорици. Од 1955. године гимназија постаје четвороразредна школа, јер основна школа постаје осморазредна. Гимназија је добитник републичке награде “Октоих” 1981. године “за нарочите заслуге и успјехе у васпитању и образовању младих нараштаја и значајан допринос ширењу просвјете и културе”. Школа 1960. године добија име Гимназија “Слободан Шкеровић”.

Током 110 година рада Гимназије образовало се десетине хиљада ђака, од којих су многи постали научници, књижевници, поблицисти, стручњаци разних профила из области друштвених и фундаменталних наука, политичари и умјетници.

Гимназију “Слободан Шкеровић” у школској 2016/2017. години похађа 1.548 ученика уписаних у 49 одјељења, од чега 5 одјељења специјалистичке Гимназије - филолошко, математичко, двојезично и два спортска одјељења.

 ВИДЕО: