Manja slova Veća slova RSS

>

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 3. aprila

Upis učenika u prvi razred osnovne škole počinje 3. aprila
Datum objave: 31.03.2017 15:14 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Upis u prvi razred osnovne škole počeće 3. aprila i trajaće do 30. aprila 2017. godine. Osnovno obrazovanje i vaspitanje obavezno je za svu djecu uzrasta od 6 do 15 godina života.

U školu se upisuju djeca koja su rođena 2011. godine, tačnije djeca koja navršavaju šest godina života u kalendarskoj godini u kojoj počinju da pohađaju školu.

Procedura upisa se realizuje u tri koraka: zakazivanje sistematskog pregleda kod izabranog pedijatra, zakazivanje razgovora kod pedagoga ili psihologa škole, uz ljekarsko uvjerenje nadležne zdravstvene ustanove i na kraju razgovor djeteta sa pedagogom ili psihologom škole.

Djetetu se može odložiti početak školovanja za jednu školsku godinu na predlog odnosno uz saglasnost roditelja, nadležne zdravstvene službe ili posebne komisije, ako se utvrdi da dijete nije spremno za polazak u školu. Komisiju za odlaganje upisa u prvi razred imenuje direktor škole, a sačinjavaju je psiholog, vaspitač i učitelj.

Djetetu se može odobriti upis u školu prije navršetka šest godina života, na predlog roditelja, a po odobrenju komisije za upis.

Škola je dužna da podnese prijavu nadležnoj inspekciji protiv roditelja djeteta koje nije upisano u školu, odnosno ne ispunjava osnovnoškolsku obavezu. Prijava se podnosi u roku 15 dana od isteka roka za upis, odnosno od dana prestanka ispunjenja osnovnoškolske obaveze. Novčanom kaznom od 100 eura do 1500 eura kazniće se za prekršaj roditelj koji ne upiše dijete u školu.

Svim budućim prvacima želimo srećno i uspješno školovanje!

Napomena: Ove godine, Ministarstvo prosvjete i Ministasrvo javne uprave pokreću pilot projekat elektronskog upisa u prvi razred osnovne škole i to za tri podgoričke škole: JU OŠ „Sutjeska“, JU OŠ „Maksim Gorki“ i JU OŠ „Vladimir Nazor“. Servis će biti dostupan na portalu e-uprave od 3. do 30. aprila 2017. godine. Prednost elektronskog upisa je smanjen broj dolazaka u školu, jednostavniji način popunjavanja upitnika, pristup servisu 24 časa.

Upis u ove tri škole se svakako može obavljati na isti način kao i ranijh godina.

Sve informacije o navedenom servisu predstavnici medija će dobiti na pres konferenciji koja je ovim povodom planirana u ponedjeljak, 3. aprila, u 10:30 sati u prostorijama Ministarstva prosvjete.

PR Služba Ministarstva prosvjete