Manja slova Veća slova RSS

>

Održana konferencija “Akademski integritet – Dostignuća i buduće perspektive za Crnu Goru”

Održana konferencija “Akademski integritet – Dostignuća i buduće perspektive za Crnu Goru”
Datum objave: 18.05.2017 18:00 | Autor: PR služba Ministarstva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Konferencija “Akademski integritet – Dostignuća i buduće perspektive za Crnu Goru”, koja se organizuje u okviru projekta “Jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanju” održana je u Bečićima, 16. i 17. maja 2017. godine, a otvorile su je generalna direktorica Direktorata za visoko obrazovanje Mubera Kurpejović, rektorka Univerziteta Crne Gore Radmila Vojvodić i program menadžerka odjeljenja Savjeta Evrope za obrazovanje.

Projekat je finansiran od Evropske unije i Savjeta Evrope kroz zajednički programski okvir pod nazivom “Horizontal Facility za Zapadni Balkan i Tursku”. Osnovni cilj projekta je jačanje integriteta i borba protiv korupcije u visokom obrazovanje, primjenom preventivnih mehanizama koji počivaju na standardima i praksi Savjeta Evrope.

Generalna direktorica direktorata za visoko obrazovanje, Mubera Kurpejović, je podsjetila da je Ministarstvo prosvjete kroz INVO projekat, koji se finansira iz kredita Svjetske banke, pripremilo Studiju o prevenciji plagijarizma u Crnoj Gori, u okviru koje su date preporuke za unaprjeđenje ove važne oblasti, kao i da će u skladu sa datim preporukama Ministarstvo prosvjete pripremiti poseban zakon o akademskom integritetu, predviđen za usvajanje u četvrtom kvartalu ove godine i uskoro završiti proces nabavke softvera za prevenciju plagiranih akademskih radova.

Takođe, Kurpejović predstavila predložene izmjene zakona o visokom obrazovanju, uključujući promjenu statusa i nadležnosti Savjeta za visoko obrazovanje, kao i formiranje agencije za obezbjeđenje kvaliteta.

U obraćanju, Radmila Vojvodić je prisutnima ukazala na činjenicu da je UCG nedavno akreditovan u skladu sa reformisanim, novim evropskim modelom studiranja, čime je okončan trogodišnji proces nastavne, strukturalne, normativne i upravljačke reforme i reorganizacije na univerzitetu.

Ispred Savjeta Evrope, učesnicima konferencije se obratila Vesna Atanasova, program menadžerka odjeljenja Savjeta Evrope za obrazovanje, naglašavajući da obrazovanje ima važnu ulogu u promociji suštinskih vrijednosti Savjeta Evrope, a to su demokratija, ljudska prava i vladavina prava. U nastavku, Atanasova je istakla da je Savjet Evrope spreman da pruži neophodnu ekspertsku podršku Ministartsvu prosvjete u pripremi zakonskih rješenja iz oblasti akademskog integriteta.

Tokom dvodnevne konferencije, prisutnima su se obratili renomirani međunarodni eksperti iz oblasti etike, korupcije i integriteta u obrazovanju, koji su zajednički sa učesnicima razmijenili stavove i mišljenja u ovim oblastima, uključujući i davanje konkretnih prijedloga za unaprjeđenje na sistemskom i institucionalnom nivou.