Manja slova Veća slova RSS

>

Ministarstvo prosvjete: sa Britanskim savjetom u modernizaciju obrazovanja

Ministarstvo prosvjete: sa Britanskim savjetom u modernizaciju obrazovanja
Datum objave: 26.03.2018 15:04 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


„Obrazovanje zaista jeste ono što ostane nakon što zaboravite što ste naučili u školi. Ono je mnogo više od reprodukcije informacije. Pravo obrazovanje je dio nas, ne možemo ga zagubiti niti ignorisati. Ono je ugrađeno u strukturu naše ličnosti, ono je naš vodič kroz život, od svakodnevnih situacija, do međuljudskih odnosa i poslovnog ostvarenja“, poručio je danas ministar prosvjete dr Damir Šehović na završnoj konferenciji projekta „Teaching for success“ Britanskog savjeta u Crnoj Gori. Projekat se bavio unapređenjem nastave, ali i izučavanja engleskog jezika.

Prisutnima se obratila i ambasadorka Ujedinjenog Kraljevstva u Crnoj Gori Alison Kemp, koja je rekla da moderno društvo rijetko zastane da razmisli kako brzo se svijet mijenja, te da je najveći izazov danas savladati i razumjeti te promjene.

Direktorica Britanskog savjeta u Crnoj Gori Vanja Madžgalj i direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković govorili su o naporima obrazovnih ustanova i Britanskog savjeta na unapređenju sistema, kao i o značaju činjenice da Ujedinjeno Kraljevstvo daje podršku Crnoj Gori u obrazovanju, kao oblasti u kojoj ova zemlja ima svjetsku reputaciju.

Kako je istakao ministar Šehović, zakonskom reformom od prošle godine uvedena je mogućnost izučavanja engleskog jezika u vrtićima, na koju djeca odlično reaguju, a sa njima rade profesori engleskog jezika koji su bili dodatno obučeni kod Britanskog savjeta.

Uvedeno je i obavezno izučavanje engleskog jezika od prvog razreda i, kako je rekao Šehović: „opet smo imali samo potvrde i od nastavnika i od roditelja da rano učenje jezika zaista jeste najsvrsishodnije.

Ne manje važno, u toku je pilot-projekat nastave na engleskom jeziku u četiri odjeljenja prvaka. Nastavnici su takođe prošli kroz dodatnu obuku Britanskog savjeta, a djeca postepeno, neopterećeno, kroz igru i razgovor, stiču funkcionalno znanje jezika, koje će kasnije moći da primijene potpuno prirodno i bez poteškoća i u najkompleksnijim situacijama.“

Projekat “Teaching for success” donio je mnoge inovacije u nastavi engleskog jezika, ali se bavio i unapređenjem obrazovnih politika kao što je profesionalni razvoj nastavnika.