Manja slova Veća slova RSS

>

Šehović sa predstavnicama Crnogorskog ženskog lobija: Zajednički raditi na uključivanju djece RE populacije u obrazovni sistem

Šehović sa predstavnicama Crnogorskog ženskog lobija: Zajednički raditi na uključivanju djece RE populacije u obrazovni sistem
Datum objave: 05.04.2018 13:18 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović razgovarao je danas sa direktoricom Crnogorskog ženskog lobija i koordinatorkom Nacionalnog skloništa za žrtve trgovine ljudima Aidom Petrović o položaju djevojčica romske i egipćanske populacije i o zajedničkim aktivnostima na njihovom većem uključivanju u obrazovni sistem.

Tom prilikom Šehović je rekao da je Ministartsvo prosvjete kroz rad Direktorata za obrazovanje pripadnika manjinskih naroda i drugih nacionalnih zajednica posvećeno povećanju obuhvata djece RE populacije obrazovnim sistemom, te njihovom motivisanju da istraju u školovanju.

On je naglasio da na tom polju dosta urađeno u prthodnom periodu, ali da predstoji još mnogo izazova, te je zajedničko zalaganje civilnog sektora i države od ključnog značaja za postizanje veće uključenosti i boljeg kvliteta obrazovanja za pripadnike osjetljivih grupa.

Ministar je istakao da su iskustva civilnog sektora dragocjena za institucije, te da ona treba da budu podsticaj i smjernice za dalje korake.

Gospođa Petrović je predstavila izazove sa kojima se suočava Nacionalno sklonište za žrtve trgovine ljudima, kao i iskustva iz rada sa pripadnicima RE populacije. Kao dva najveća problema ona je istakla ranu udaju i ugovorene dječije brakove, zaključujući da se učestalost ovih pojava može smanjiti povećanjem obuhvata obrazovanjem, kako formalnim, tako i neformalnim.


Sagovornici su se saglasili da je razumijevanje i saradnja civilnog sektora i državnih institucija ključna, te da dobru praksu treba nastaviti i unapređivati kroz zajedničke projekte.

Sastanku su prisustvovale i Tamara Milić, načelnica Direkcije za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, inkluzivno obrazovanje i strateško programiranje i razvoj u Ministarstvu prosvjete i Valentina Vlahović iz Crnogorskog ženskog lobija.

PR Služba Ministarstva prosvjete