Manja slova Veća slova RSS

>

Nacionalna ljetnja akademija o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava

Nacionalna ljetnja akademija o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava
Datum objave: 20.06.2018 11:37 | Autor: Zavod za skolstvo

Ispis Štampaj stranicu


Nacionalna ljetnja akademija o obrazovanju za demokratsko građanstvo i ljudska prava održaće se po prvi put na Cetinju u periodu od 25. do 29. juna 2018. godine. Tema Ljetnje akademije je „Demokratska kultura škole – od teorije ka praksi“.

Ljetnju akademiju organizuje Zavod za školstvo. Nastala je kao nastavak pozitivnih iskustava regionalnih ljetnjih akademija „Ljudska prava u akciji“ koje su u kontinuitetu održavane na Cetinju u periodu od 2012. do 2017. godine, a koje je Zavod za školstvo organizovao u saradnji sa Savjetom Evrope i Evropskim Vergalend centrom. Akademije su podržavane od strane Ministarstva prosvjete i Vlade Crne Gore.

Ove godine na Akademiji učestvuje 14 osnovnih i srednjih škola iz Crne Gore, predstavnici organizacije roditelja i nevladinih organizacija koje se bave obrazovanjem.

Iz škola su pozvani nastavnici koji predaju Građansko vaspitanje/obrazovanje i po jedan učenik, što predstavlja novo iskustvo i kvalitet da se u petodnevnom radu Akademije čuje i glas učenika i njihov pogled i razmišljanja o mnogim bitnim pitanjima iz života škole.

Timovi iz škola će na Akademiji predstaviti pozitivna iskustva iz oblasti razvoja demokratije, poštovanja ljudskih i dječjih prava, načina izgradnje dobre klime u školi i odnosa saradnje, poštovanja i povjerenja. Takođe, biće u prilici da urade plan daljih aktivnosti u školi i predloge kako osnažiti procese demokratizacije škole i izgradnje dobrih odnosa među svim učesnicima nastavnog procesa.

Takođe, Zavod za školstvo planira da objavi Brošuru sa primjerima dobre prakse iz škola učesnika i njihovim daljim koracima na stalnom jačanju škole kao demokratske zajednice.

Akademija počinje sa radom 25. juna 2018. godine u 10.00 časova u hotelu „Grand“ na Cetinju.