Manja slova Veća slova RSS

>

Nastavnicima predstavljen softver za učenje italijanskog jezika u školama

Nastavnicima predstavljen softver za učenje italijanskog jezika u školama
Datum objave: 17.10.2018 14:20 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Povodom Nedjelje italijanskog jezika u svijetu, u Ministarstvu prosvjete nastavnicima italijanskog jezika predstavljen je softver za učenje italijanskog jezika, koji će Ambasada Republike Italije donirati crnogorskim školama. Ukupno 138 multimedijalnih CD-ROM-ova softvera „Progetto italiano junior 1-2“ i „Progetto italiano 1-2“ biće uručeno školama.

Ujedno, održana je i radionica „Upotreba kompjutera i interneta u nastavi italijanskog jezika kao stranog jezika“.

Nastavnike su pozdravili direktorica Direktorata za predškolsko, osnovno i inkluzivno obrazovanje i vaspitanje, Arijana Nikolić-Vučinić i ambasador Italije u Crnoj Gori NJ.E. Luka Zelioli.

PR služba

U svom obraćanju, Nikolić – Vučinić je podsjetila da o značaju poznavanja stranih jezika u savremenom svijetu govori Strategija „Evropa 2020“, koja definiše unapređenje kvaliteta i svrsishodnosti učenja jezika kao jedan od ključnih ciljeva. Ona je naglasila da je poznavanje jezika uslov za slobodno kretanje, rad i učenje širom Evrope, te da doprinosi konkurentnosti pojedinaca i industrije, a takođe je i jedna od ključnih vještina na evropskom tržištu rada.

Vučinić – Nikolić je istakla da je Ministarstvo prosvjete kroz posljednju reformu obrazovanja uvelo učenje engleskog jezika u predškolskim ustanovama i prvom razredu osnovne škole. Kako ističe, uveden je i drugi strani jezik od šestog razreda, kao i odjeljenja sa nastavom na engleskom jeziku.

 PR služba

“Uvođenjem relevantnog softvera, kao dodatnog sredstva uz udžbenik koji se koristi za učenje italijanskog jezika u školama, stvaramo pretpostavke za podizanje kvaliteta nastave italijanskog jezika u crnogorskim školama. Posebno je važno što se ovaj program može koristiti i na multimedijalnim tablama i na običnim računarima, pa će svaki nastavnik biti u prilici da ga svakodnevno koristi”, naglasila je Vučinić – Nikolić i zahvalila Ambasadi Republike Italije na donaciji.

Ambasador Republike Italije u Crnoj Gori NJ.E. Luka Zelioli istakao je da će narednih dana, zahvaljujući podršci kompanije Terna, Italija donirati svim školama u Crnoj Gori gdje se organizuje nastava italijanskog jezika novi računarski program za predavanje jezika Dantea. Kako je istakao ambasador, riječ je o ukupno 138 multimedijalnih CD-ROM-ova, koje je proizvela italijanska specijalizovana izdavačka kuća Edilingua - „Progetto italiano junior 1-2“ i „Progetto italiano 1-2“. On je zahvalio Ministarstvu prosvjete na intenzivnoj bilateralnoj saradnji i promociji italijanskog jezika.

Cilj donacije softvera je da se podstakne korišćenje novih tehnologija za obnovu tradicionalne nastave, olakša rad nastavnika i, prije svega, izazove više radoznalosti i interesovanja učenika.

PR služba Ministarstva prosvjete