Manja slova Veća slova RSS

>

Najveći investicioni ciklus u obrazovanju posljednjih decenija: Ubrzo konkurs za školu u Tološima, pregovara se sa CEB-om oko izgradnje novih vrtića

Najveći investicioni ciklus u obrazovanju posljednjih decenija: Ubrzo konkurs za školu u Tološima, pregovara se sa CEB-om oko izgradnje novih vrtića
Datum objave: 29.10.2018 14:57 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministar prosvjete dr Damir Šehović danas je, odgovarajući na poslaničko pitannje u vezi sa planiranim investicijama u obrazovnu infrastukturu, rekao da bi konkurs za idejno rješenje za školu u Tološima trebalo da bude ubrzo raspisan, a planirana površina ovog objekta je oko 5.000 m2. Istakao je i da se pregovara sa Bankom za razvoj Savjeta Evrope o produženju kreditnog aranžmana za novi ciklus izgradnje predškolskih ustanova. Kako je rekao, zahvaljujući takvom opredjeljenju Ministarstva i Vlade, „svjedočimo moguće najvećem investicionom ciklusu koji se odnosi na obrazovnu infrastrukturu poslednjih decenija“.

Ministar je tako podsjetio i da je izrada projektne dokumentacije za vrtić u Bloku VI je u završnoj fazi, nakon čega će se raspisati tender za odabir izvođača radova. „Vlada je otkupila i zemljište za izgradnju novog vrtića i osnovne škole u zahvatu DUP-a „Radoje Dakić“, vrijednosti od preko 3 miliona eura, pa je za 2019. godinu planiran početak aktivnosti na izgradnji takođe višemilionskih projekata – novog vrtića, moguće i škole, odnosno izrada projektne dokumentacije“, rekao je ministar.

Šehović je zaključio sa informacijom da je planirana izgradnja nove osnovne škole u naselju Karabuško polje. Kako je rekao, u toku su aktivnosti na rješavanju imovinsko-pravnih odnosa mještana sa Glavnim gradom i opštinom Tuzi, kako bi se moglo pristupiti izradi projektne dokumentacije za ovu takođe višemilionsku investiciju.

Nakon otvaranja vrtića u naselju Zagorič krajem 2016. godine, u koji je uloženo 1,2 miliona eura, a nedavno i vrtića na Starom Aerodromu, vrijednog blizu 3 miliona eura, u toku je i izgradnja vrtića u Tuzima vrijednosti oko 1,5 miliona eura. Osim toga, u postojeći objekat JU Gimnazija „Slobodan Škerović“ tokom ljetnjeg raspusta ove godine je uloženo oko 1,3 miliona eura, čime su stvoreni odlični uslovi za boravak i rad. Ipak, kako je mnistar poručio, nezavisno od toga Ministarstvo prosvjete analizira potrebu izgradnje nove gimnazije.