Manja slova Veća slova RSS

>

Baku: Kritičko razmišljanje budućnost je obrazovanja

Baku: Kritičko razmišljanje budućnost je obrazovanja
Datum objave: 26.10.2018 08:23 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Škole i univerziteti moraju kreativno podsticati vještine kritičkog razmišljanja, tako da učenici ulaze na tržište rada sa mogućnošću prilagođavanja mijenjajući svijet rada u kojem će se naći, jedna je od poruka sa 6. Međunarodnog humanitarnog foruma u Bakuu, kojem je prisustvao ministar prosvjete dr Damir Šehović.

Program ovogodišnjeg foruma fokusiran je na globalne promjene i izazove, modernu politiku, nauku, obrazovanje i kulturu. Tokom Foruma predstavljeni su različiti izazovi sa kojima se obrazovni sistemi u današnjem globalizovanom svijetu suočavaju, a tema su bili i održivi modeli prilagođavanja sistema obrazovanja promjenama koje su konstantne.

Ministar Šehović se tokom boravka u Azerbejdžanu sastao i sa ministrom obrazovanja Republike Azerbejdžan, Cejhanom Bajramovim. Zahvalivši na pozivu za prisustvo Forumu, ministar Šehović je naglasio da su odnosi Crne Gore i Azerbejdžana sadržajni i prijateljski, istakavši poseban značaj kvalitetne ekonomske saradnje i investicija Azerbejdžana u Crnoj Gori.

On je iskoristio priliku da ministra Bajramova upozna sa reformskim iskoracima koji su realizovani prethodnih godina na svim nivoima obrazovanja u Crnoj Gori. Istakao je da reforma obrazovanja prati upravo poruke koje su poslate sa Foruma kada je u pitanju budućnost globalnog obrazovanja, poput podsticanja kritičkog razmišljanja, sticanja funkcionalnih znanja i razvoja vještina koje su potrebne tržištu rada.

Ministar Bajramov je istakao značaj razmjene iskustava u oblasti obrazovanja izrazivši spremnost za uspostavljanjem tješnje saradnje u narednom periodu.

Poseban akcenat tokom sastanka je stavljen na stručno i dualno obrazovanje, kao i na važnost internacionalizacije visokog obrazovanja. Takođe je zaključeno da je potrebno sagledati mogućnosti povećanja broja stipendija za crnogorske studente u Azerbejdžanu.

Crnogorska delegacija je prisustvo na Formu iskoristila i za posjetu počasnom konzulatu Crne Gore u Azerbejdžanu, organizovanom od strane počasnog konzula Vugara Alijeva.

PR služba Ministarstva prosvjete