Manja slova Veća slova RSS

>

U podgoričku gimnaziju uloženo 1,2 miliona eura: u toku veliki investicioni ciklus u školama od preko 30 miliona eura

U podgoričku gimnaziju uloženo 1,2 miliona eura: u toku veliki investicioni ciklus u školama od preko 30 miliona eura
Datum objave: 09.11.2018 14:09 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U rekonstrukciju gimnazije „Slobodan Škerović“ uloženo je 1,2 miliona eura, kako bi postala energetski efikasan objekat, saopštili su danas ministar prosvjete dr Damir Šehović i ministarka ekonomije Dragica Sekulić tokom obilaska ove ustanove. Radovi na Gimnaziji su izvođeni prethodnih mjeseci, i to u okviru projekta sa Njemačkom razvojnom bankom (KfW). U okviru tog projekta samo u prethodnim mjesecima, pored Gimnazije izvođeni su radovi na još četiri objekta: dva resursna centra u Podgorici i dvije mojkovačke škole. Projektom kooordinira Ministarstvo ekonomije uz podršku Ministarstva prosvjete.

Kako je saopštio ministar Šehović, u toku je jedan od najvećih investicionih ciklusa u obrazovanju, a podgorička gimnazija je dio toga: „Ukupna vrijednost obrazovnih investicionih projekata koji su završeni ove godine ili su u toku, je 30 miliona eura. U okviru projekta energetske efikasnosti smo, pored Gimnazije, završili radove na resursnom centru „Podgorica“, radi se na što skorijem završetku radova na resursnom centru „1. jun“, a radovi na dvije mojkovačke škole se završavaju u novembru. To radimo ne zato što ne znamo šta ćemo sa novcem, već upravo zato što prepoznajemo važnost obrazovanja. Govoreći o gimnaziji „Slobodan Škerović“ ministar je rekao: „Ova škola je 111 godina rasadnik znanja, kulture i dobrog ponašanja, i njen rad vođen je potrebom unapređenja sebe i društva, te joj možemo dati epitet najprestižnije crnogorske škole.

PR služba Ministarstva prosvjetep

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić rekla je: „Zgrada Gimnazije je jedan od simbola Podgorice i izuzetno mi je zadovoljstvo da smo ovom rekonstrukcijom uspjeli da sačuvamo njen autentičan izgled. U prethodnom periodu smo kroz projekat sa KfW bankom, kroz koji je rekonstruisana i Gimnazija, rekonstruisali preko 20 objekata. Želim da se zahvalim na strpljenju, te na razumijevanju direktorice i učenika da je ovo zajednički projekat. Pritom, naglašavam da mi često energetsku efikasnost prikazujemo kao frazu, ali ona u principu znači da učenici i profesori borave u toplom prostoru u kome nema vlage, sa odgovarajućem rasvjetom i uz uštede.“

PR služba Ministarstva prosvjetep

Direktorica Zoja Bojanić – Lalović predstavila je prisutnima proces rekonstrukcije i poručila: „Gimnazija nije samo obrazovna ustanova, već svojevrsni kulturno-istorijski spomenik i mjesto okupljanja. Ono što je važno jeste da ona mora ostati autentična, jedinstvena i arhitektonsko zdanje kome se svi dive, a sada samo sija novom ljepotom.“

PR Department

Izvedeni radovi obuhvataju: zamjenu krovnog pokrivača, postavljanje tremoizolacije na tavanu, sanaciju fasade, zamjenu cijevne mreže i radijatora, zamjenu svjetiljki, moleraj, djelimičnu zamjenu podova, instalaciju računarske mreže i ostale radove.

Gimnazija "Slobodan Škerović" u Podgorici je obuhvaćena drugom fazom "Programa energetske efikanosti u javnim zgradama", koju implementira Ministartsvo ekonomije u saradnji sa Ministarstvom prosvjete. Sredstva za finansiranje Programa su obezbjeđena od strane KfW banke u ukupnom iznosu od 22,743 miliona eura. Implementacija druge faze Programa je u toku i biće završena do kraja 2020. godine. Vrijednost izvedenih i ugovorenih radova na objektima iz faze II iznosi 11,3 miliona eura, od čega je 10 miliona utrošeno na poboljšanje obrazovnih ustanova.

VIDEO: