Manja slova Veća slova RSS

>

Stipendije za studije na najpresižnijim turskim univerzitetima u akademskoj 2019/2020. godini

Datum objave: 04.02.2019 09:01 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U namjeri da podrži razvoj obrazovanja mladih u prijateljskim zemljama, te odgovori na savremenu potrebu za kvalifikovanim ljudskim resursima, Vlada Republike Turske nudi stipendije zainteresovanim kandidatima iz Crne Gore da studiraju na najprestižnijim turskim univerzitetima, u akademskoj 2019/2020. godini.

Kroz ovaj program je do sada 135 crnogorskih državljana steklo visoko obrazovanje na prestižnim univerzitetima u Turskoj, a prema podacima trenutno oko 200 crnogorskih studenata pohađa jedan od univerziteta širom Turske na osnovnim, postdiplomskim ili doktorskim studijama.

Direkcija za Turke u inostranstvu i srodne zajednice (YTB) raspisala je konkurs za dodjelu stipendija za osnovne, master i doktorske studije. Poziv je otvoren do 20. februara 2019. godine a Turska studentima nudi stipendiju koja obuhvata naknadu za smještaj, obrok i zdravstveno osiguranje. Takođe, obezbijeđene su i avionske karte za prvi dolazak, odnosno povratak nakon završetka studija.

Turski fond za stipendije (Turkiye Burslari) nudi mogućnost stipendiranja višegodišnjeg školovanja na prestižnim turskim univerzitetima ili programima koji traju nešto kraće.

Prijave za turske stipendije su besplatne, vrše se isključivo elektronski i upućuju se direktno nadležnim službama u Turskoj preko online platforme kojoj se može pristupiti putem link-a: www.turkiyeburslari.gov.tr. Na stranici se nalaze detaljna uputstva o stipendijama i postupku aplikacije. Prijave koje se donose lično ili one koje su proslijeđene poštom neće biti razmatrane.