Manja slova Veća slova RSS

>

Obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci

Obilježen Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci
Datum objave: 12.02.2019 10:12 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Povodom obilježavanja Međunarodnog dana žena i djevojaka u nauci, Ministarstvo prosvjete,  Ministarstvo nauke, Ministarstvo za ljudska i manjinska prava i Američki ugao u Podgorici, organizovali su predavanja profesorice na Univerzitetu Crne Gore, Vanessa-e Mahoney, kao i doktorantkinje na Biotehničkom fakultetu Univerziteta Crne Gore, Ane Velimirović, koja su održana u prostorijama Američkog ugla.

Podsjećanja radi, Ujedinjene nacije su prije četiri godine usvojile Rezoluciju kojom je 11. februar proglašen za Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci, kako bi se postigao potpun i jednak pristup i učešće žena i djevojaka u nauci, ali i dalje jačala rodna ravnopravnost. Ovogodišnji Međunarodni dan žena i djevojaka u nauci posvećen je temi: „Ulaganje u žene i djevojke u nauci za inkluzivni zeleni razvoj“.

PR služba

Posjetioci predavanja su imali priliku da se upoznaju sa naučnim radom, razvojem istraživanja ali i motivima koji su podstakli ove dvije uspješne naučnice da se bave naukom.

Vanesa Mahoni, Fulbrajt stipendistkinja iz Njujorka, koja ove godine boravi u Crnoj Gori kao gostujući predavač na Univerzitetu Crne Gore, govorila je o svom ličnom putu koji ju je doveo do nauke i ponudila inspirativne savjete za uspjeh žena u tehničkim oblastima. Govorila je o svojim inženjerskim počecima na Arizona State University, doktorskim studijama na NYU Medicinskom fakultetu, trenutnoj ulozi koju kao konsultant i stručnjak za obradu podataka ima u IBM-u, kao i onome što radi u Crnoj Gori. Po Vanesinim riječima, za uspjeh je potreban uporan i vrijedan rad, i kad se on udruži sa motivacijom, ništa nije nemoguće.

Ana Velimirović je dobitnica stipendije za doktorska istraživanja Ministarstva nauke, zahvaljujući kojoj će izučavati stanje biodiverziteta tvrde pšenice u Crnoj Gori, primjenom savremenih molekularnih metoda proučavanja i dokumentovanja i doprinijeće boljem očuvanju i održivoj upotrebi ove vrste. Ana je govorila o iskustvu tokom dvogodišnjih magistarskih studija na Mediteranskom agronomskom institutu u Grčkoj u oblasti biotehnologije i održive agronomije ali i značaju boravka u Italiji, na post master programu, na Istraživačkom institutu za bionauke i bioresurse.