Manja slova Veća slova RSS

Zakon o slobodi vjeroispovijesti

>

“STRUČNO JE KLJUČNO” U BUDVI: VELIKO INTERESOVANJE ZA PRIMORSKE STRUČNE ŠKOLE

“STRUČNO JE KLJUČNO” U BUDVI: VELIKO INTERESOVANJE ZA PRIMORSKE STRUČNE ŠKOLE
Datum objave: 17.05.2019 14:45 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


U nastavku kampanje „Stručno je ključno! Alati budućnosti su u vašim rukama!“ danas su u dvorištu Srednje mješovite škole „Danilo Kiš“ u Budvi polumaturantima predstavljeni obrazovni programi koje nude primorske stručne škole, a interesovanje djece bilo je veliko.

Na današnjem događaju programe su predstavile JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“, Budva, JU srednja pomorska škola, Kotor, JU Srednja mješovita škola „Mladost“, Tivat, JU Srednja stručna škola, Bar i JU srednja mješovita škola „Ivan Goran Kovačić“, Herceg Novi.

Polumaturantima su se obratili direktor Direktorata za opšte srednje, stručno i obrazovanje odraslih Veljko Tomić, direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković i V.D. direktora JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ Ivan Ivanović.

Obraćajući se osnovcima, Tomić je rekao da je Ministarstvo prosvjete obezbijedilo značajna finansijska sredstva za dodatno podizanje nivoa kvaliteta obrazovanja u srednjim stručnim školama, te da će uslovi biti sve bolji, a programi moderniji. On je izrazio zadovoljstvo što je „putujući karavan“ promocije stručnog obrazovanja uz podršku primorskih stručnih škola, danas predstavljen u Budvi, kako bi osnovcima ukazao na mogućnosti koje pružaju ove škole.

PR služba Ministarstva prosvjete

Tomić je rekao da država snažno podržava stručno obrazovanje, a činjenica da će u sljedećoj školskoj godini biti uloženo oko 2,5 miliona eura u opremanje kabineta stručnih škola, oko 2 miliona eura za obnovu infrastrukture, što uz dalji razvoj dualnog oblika obrazovanja koje je sve popularnije među učenicima i poslodavcima, uliva optimizam i energiju da za dalji rad na promociji i razvoju stručnog obrazovanja.

On je poručio osnovcima da obrate pažnju na potrebe tržišta rada i deficitarna zanimanja za koja Ministarstvo opredjeljuje značajna sredstva u vidu stipendija, a koja kasnije nude gotovo sigurno zaposlenje.

PR služba Ministarstva prosvjete

Direktor Centra za stručno obrazovanje Duško Rajković rekao je da Kampanja „Stručno je ključno“ nema za cilj da ubijedi učenike da upišu srednju stručnu školu, već da ih navede da razmisle o svojim talentima, sklonostima i budućnosti uopšte, kako bi bili sigurni da će kasnije raditi ono što vole i za šta su nadareni.

On je poručio osnovcima da je ovo prva važna odluka koju treba da donesu, i ukoliko izaberu pametno, biće ispunjeniji i ostvareniji u poslu, nego radeći osrednje neki posao prema kojem nemaju sklonosti.

V.D. direktora JU Srednja mješovita škola „Danilo Kiš“ Ivan Ivanović rekao je da interesovanje učenika za obrazovne programe srednjih stručnih škola iz godine u godinu raste, što ukazuje na to da napori koje se ulažu u popularizaciju ovih škola nijesu uzaludni. On je pozvao osnovce da se informišu o ponudi primorskih srednjih stručnih škola i razmisle o izboru svog budućeg zanimanja.

Na današnjem događaju, predstavljena su zanimanja kuvar, konobar, poljoprivredni tehničar, ekonomski i zdravstveni tehničar, brodomašinski tehničar, nautički tehničar i mnogi drugi.

Kampanja „Stručno je ključno“ jedna je od najuspješnijih u organizaciji Ministarstva prosvjete i već je pokazala odlične rezultate u borbi protiv predrasuda vezanih za srednje stručne škole za koje su danas zainteresovani i odlični đaci, a broj učenika na trećem stepenu uvećan je za oko 200% u odnosu na pretprošlu školsku godinu.

Prezentacija u Budvi samo je jedan u nizu događaja u okviru Kampanje kojim Ministarstvo, Centar za stručno obrazovanje i srednje stručne škole teže da učenicima predoče kakve im mogućnosti stručno obrazovanje nudi, kako bi ono postalo njihov prvi, a ne rezervni izbor.