Manja slova Veća slova RSS

>

“Zablistaću u vrtiću”: 73% starije djece u vrtićima, 4 vrtića počinju da se grade ove godine

“Zablistaću u vrtiću”: 73% starije djece u vrtićima, 4 vrtića počinju da se grade ove godine
Datum objave: 06.06.2019 14:29 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


 

Roditelji moraju znati da su vrtići sada, a tako će biti i ubuduće, od izuzetnog značaja za razvoj djeteta, da su pomoć i servis roditeljima, ali i druga kuća djeteta, poručio je ministar prosvjete dr Damir Šehović na današnjem početku kampanje za upis u predškolske ustanove “Zablistaću u vrtiću”. On je na događaju saopštio i najnoviji podatak, da vrtiće u Crnoj Gori trenutno pohađa 73% djece starije od tri godine, što je značajan porast. Dodatno, najavio je početak gradnje četiri vrtića ove godine. Pored Šehovića, roditeljima su poruke poslale i psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić, te direktorica pljevaljskog vrtića “Eko bajka” Abela Popović.

Ministar je, govorići o ulaganjima u infrastrukturu, najavio: „Izabran je izvođač za vrtić u Rožajama, a u toku ove godine očekuje nas početak radova na vrtićima u Bloku 6, Pljevljima i Herceg Novom. Što znači da ako sve bude išlo po planu, ove godine počinje izgradnja četiri vrtića“. Ponovio je i će do septembra biti u funkciji vrtić u Tuzima, ali i podatak da je u protekle dvije ipo godine otvoreno oko 1 500 mjesta za najmlađe u vrtićima.

PR služba Ministarstva prosvjete

Kako je rekao Šehović, petnaestogodišnjaci koji su pohađali predškolsko obrazovanje duže od godinu dana bili su u prosjeku bolji na PISA testiranju u čitalačkoj pismenosti. Razlika je iznosila 54 poena što odgovara jednoj i po godini formalnog obrazovanja. “Navedeno je sumirano i u podatku profesora Džejmsa Hekmana da, ako bi se po jedan dolar investirao na svakom uzrastu, najviše bi se isplatio onaj uložen u dijete starosti do 3 godine“.

PR služba Ministarstva prosvjete

Psihološkinja Radmila Stupar-Đurišić poručila je roditeljima da su prednosti boravka u vrtiću pored zdravstvene, odnosno jačeg imuniteta i učenja o zdravim načinima ishrane, usvajanje znanja i prihvatanje socijalnih normi i standarda ponašanja. „Boravkom u grupi lakše usvajaju higijeske navike, a lakše i ulaze i prolaze proces formiranja radnih i obrazovnih navika koje će im biti veoma značajne kada pođu u školu. Pod stručnim nadzorim djete uči da zadovolji svoje potrebe, a da to zadovoljenje ne bude na štetu nekog drugog djeteta. Djete uči da izdrži frustraciju, da odloži zadovoljenje i razvije sposobnosti koje će učiniti da njegovo ponašanje bude prihvatljivo za sve članove grupe, a ne samo za njega samog, te da se pri tom ne osjeti ugrožen kao individua, jer boravkom u grupi vidi da i druga djeca isto tako odlažu svoje potrebe i želje.“

PR služba Ministarstva prosvjete

Stupar-Đurišić dodaje i da: „Boravkom u vrtiću djeca uče da nijesmo svi isti kada je u pitanju vrijeme koje je potrebno za izvršenje nekih zadataka. Tako se razvija tolerancija i razumjevanje za različitost. U vrtiću se djeca uče da pitaju i da pričaju na takav način da budu razumljivi svima, a ne samo roditeljima. Uče kako da se ophode prema autoritetima i uče kako da pokažu na adekvatan način i ona mišljenja koja su u suprotnosti sa onim što taj autoritet kaže. Grupni rad obezbjeđuje da naučiš da naučiš da izdržiš tugu ili ljutnju koja te zadesi kada vidiš da je neko bolji od tebe. Jer kada djeca nauče da u miru, emocionalnom miru, žive sa ovom istinom, dajemo im snažan temelj za razvijanje akademske ambicije ili bilo koje druge ambicije. Ne moraš biti najbolji da bi bio zadovoljan, voljen, cijenjen i poštovan“.

Abela Popović predstavila je javnosti način organizacije jedne predškolske ustanove: “U vrtiću se godinama radi na poboljšanju uslova boravka djece. Uvođenjem novih programa, primjenom savremene pedagoške teorije i prakse, bogatom kulturnom i javnom djelatnošću, skreće se pažnja javnosti na naš rad, roditelji prepoznaju značaj predškolskog vaspitanja, pa se iz godine u godinu povećava obuhvat. Pored primarnog programa koji se realizuje, u vrtiću se primjenjuju i brojni drugi programi: folklor, ples, likovne radionice, a posebno bih istakla program engleskog jezika koji se veoma uspješno primjenjuje na uzrastu od 3-6 godina dva puta nedjeljno.

Danas započetom kampanjom “Zablistaću u vrtiću” nastavljaju se promotivne aktivnosti vezane za upise u predškolske ustanove. Novina je da će ove godine kampanja obuhvatiti skoro sve crnogorske opštine, u kojima će ustanove organizovati dane otvorenih vrata za roditelje, a pojedine i igranje predstave te druge aktivnosti za roditelje i djecu.

VIDEO:

Konferencija za medije povodom kampanje "Zablistaću u vrtiću" - Damir Sehović, ministar prosvjete

Knferencija za medije povodom kampanje "Zablistaću u vrtiću" - Radmila Stupar Đurišić, psihološkinja

Konferencija za medije povodom kampanje "Zablistaću u vrtiću" - Abela Popović, direktorica JPU "Eko Bajka" Pljevlja