Manja slova Veća slova RSS

>

Održan regionalni seminar na temu globalnog obrazovanja

Održan regionalni seminar na temu globalnog obrazovanja
Datum objave: 01.08.2019 13:55 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete Crne Gore je uzelo partnersko učešće u realizaciji regionalnog seminara za globalno obrazovanje, koje je organizovao Centar „Sjever-Jug“ Savjeta Evrope (North-South Centre of the Council of Europe) u Podgorici 27. i 28. juna 2019. godine uz podršku partnera za globalno obrazovanje.

Regionalni seminari o globalnom obrazovanju održavaju se od 2009. na regionalnom i nacionalnom nivou. Ove događaje organizuje Centar „Sjever-Jug“, u okviru Zajedničkog programa između Evropske unije i Savjeta Evrope: oni okupljaju predstavnike javnog i civilnog sektora iz država članica EU i zemalja kandidata, kako bi se jačali kapaciteti u cilju bolje implementacije programa Globalnog obrazovanja.

Crna Gora, za sada, broji 5 partnera za Globalno obrazovanje i to:

1. Ministarstvo prosvjete
2. Centar za stručno obrazovanje
3. Zavod za školstvo
4. Odbor za prosvjetu, nauku, kulturu i sport Skupštine Crne Gore
5. Forum mladi i neformalna edukacija
6. Centar za obuku i obrazovanje

Crnogorski partneri s regionalnim partnerima za globalno obrazovanje su radili na izradi preporuka za bolju implementaciju programa za globalno obrazovanje u regionu. Rezultati rada regionalnih radnih grupa su dostupne na linku.

Program seminara je razvijen sa specifičnim fokusom na sljedeće teme od značaja:

  1. Obrazovna politika i razvoj obrazovnih programa
  1. Profesionalno usavršavanje nastavnika (i edukatora) i podrška u osiguranju kvaliteta
  1. Podizanje svijesti o značaju globalnog obrazovanja i razvoj pedagoških alata za globalno obrazovanje

Partneri za globalno obrazovanje su sačinili Izvještaj sa regionalnog seminara koji sadrži opis svih aktivnosti.

Napredak razvoja globalnog obrazovanja najbolje pokazuju trendovi rasta koje Crne Gora bilježi posebno u ispunjavanju cilja 4 Agende za održivi razvoj 2030 Ujedinjenih nacija. Analizirajući izvještaje, koji prate indikatore održivog razvoja (Agenda 2030 UN-a), uviđamo da u odnosu na prethodni izvještaj Crna Gora bilježi napredak u ispunjavanju cilja 4 Agende i to sa indeksa 89,00 na indeks 96,3 što je jasan pokazatelj velikih napora u stvaranju održivog sistema obrazovanja u Crnoj Gori. Nakon regionalnog seminara je realizovan pripremni sastanak na kojem je usvojen privremeni plan aktivnosti. Prva nacionalna konferencija posvećena globalnom obrzovanju je zakazana za 26. jul 2019. godine.