Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Одржан регионални семинар на тему глобалног образовања

Одржан регионални семинар на тему глобалног образовања
Датум објаве: 01.08.2019 13:55 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


Министарство просвјете Црне Горе је узело партнерско учешће у реализацији регионалног семинара за глобално образовање, које је организовао Центар „Сјевер-Југ“ Савјета Европе (Нортх-Соутх Центре оф тхе Цоунцил оф Еуропе) у Подгорици 27. и 28. јуна 2019. године уз подршку партнера за глобално образовање.

Регионални семинари о глобалном образовању одржавају се од 2009. на регионалном и националном нивоу. Ове догађаје организује Центар „Сјевер-Југ“, у оквиру Заједничког програма између Европске уније и Савјета Европе: они окупљају представнике јавног и цивилног сектора из држава чланица ЕУ и земаља кандидата, како би се јачали капацитети у циљу боље имплементације програма Глобалног образовања.

Црна Гора, за сада, броји 5 партнера за Глобално образовање и то:

1. Министарство просвјете
2. Центар за стручно образовање
3. Завод за школство
4. Одбор за просвјету, науку, културу и спорт Скупштине Црне Горе
5. Форум млади и неформална едукација
6. Центар за обуку и образовање

Црногорски партнери с регионалним партнерима за глобално образовање су радили на изради препорука за бољу имплементацију програма за глобално образовање у региону. Резултати рада регионалних радних група су доступне на линку.

Програм семинара је развијен са специфичним фокусом на сљедеће теме од значаја:

  1. Образовна политика и развој образовних програма
  1. Професионално усавршавање наставника (и едукатора) и подршка у осигурању квалитета
  1. Подизање свијести о значају глобалног образовања и развој педагошких алата за глобално образовање

Партнери за глобално образовање су сачинили Извјештај са регионалног семинара који садржи опис свих активности.

Напредак развоја глобалног образовања најбоље показују трендови раста које Црне Гора биљежи посебно у испуњавању циља 4 Агенде за одрживи развој 2030 Уједињених нација. Анализирајући извјештаје, који прате индикаторе одрживог развоја (Агенда 2030 УН-а), увиђамо да у односу на претходни извјештај Црна Гора биљежи напредак у испуњавању циља 4 Агенде и то са индекса 89,00 на индекс 96,3 што је јасан показатељ великих напора у стварању одрживог система образовања у Црној Гори. Након регионалног семинара је реализован припремни састанак на којем је усвојен привремени план активности. Прва национална конференција посвећена глобалном обрзовању је заказана за 26. јул 2019. године.