Мања слова Већа слова РСС

Мој кутак

Неwслеттер Пријава за newsletter

>

Почела овогдишња кампања “За одличан 5” - ШЕХОВИЋ: И ОВЕ ГОДИНЕ ПОЛА МИЛИОНА ЗА ФОНД ЗА ТАЛЕНТЕ

Почела овогдишња кампања “За одличан 5”  - ШЕХОВИЋ: И ОВЕ ГОДИНЕ ПОЛА МИЛИОНА ЗА ФОНД ЗА ТАЛЕНТЕ
Датум објаве: 10.10.2019 15:10 | Аутор: ПР служба Министаратва просвјете

Испис Штампај страницу


И ове године буџет Фонда за квалитет и таленте из кога се додјељују награде најбољим ученицима и наставницима биће око пола милиона еура, просјечна награда износиће 1000 еура, а биће их додијељено око 500, рекао је министар просвјете др Дамир Шеховић на данашњем обиљежавању почетка овогодишње кампање у вези са Фондом. Конкурс за овогодишњу додјелу награда је у току и трајаће до краја октобра, а одлука о добитницима биће донијета до краја новембра. Поред министра Шеховића, о Фонду су говориле и прошлогодишње добитнице: Сања Огњановић, наставница биологије у гимназији “Слободан Шкеровић” и Софија Мусић, ученица трећег разреда школе “Васа Павић”.

Како је рекао министар, испоставило се да је Фонд сјајан начин не само награђивање, већ и промовисање најбољих, који треба да испливају у каткад искривљеном систему вриједности. “Наставници су носећи стуб друштва, али треба да буду и идоли и узори млађима. Но, обично се о њиховим успјесима ван зборнице не говори, како због њихове скромности, тако и усљед каткад искривљеног система вриједности. Управо зато што не желимо да се они утопе у просјек и да се за њих не чује, покренули смо Фонд и кампању која га прати”.

ПР служба Министарства просвјете

Посебно је истакнуто да је у међувремену повећан један дио конкурсних критеријума, “како бисмо још боље обрадили неке области, попут спорта, умјетности и слично, те да би се на Конкурс могао пријавити што већи број наставника и дјеце који су у претходној школској години постигли запажене резултате”, рекао је Шеховић.

Најавио је и да ће селекцију и ове године вршити комисија састављена од представника Синдиката, невладиног сектора, Завода за школство, Центра за стручно образовање, Испитног центра, Уније средњошколаца, Министарства просвјете, школа, а на челу Комисије и ове године ће бити академик проф. др Љубиша Станковић.

Потпис видеа ...

Сања Огњановић, наставница у гимназији „Слободан Шкеровић“ и прошлогодишња добитница награде из Фонда рекла је: „Оснивање Фонда за квалитет и таленте је права подршка најбољим ученицима и просвјетним радницима. Добити награду из Фонда за квалитет и таленте је велика привилегија имајући у виду велики број изузетно квалтетних просвјетних радника у нашем образовном систему. Надам се да Фонд неће бити кратког даха и да ће се колеге без имало устручавања пријавити и освајати заслужене награде“.

ПР служба Министарства просвјете

Она се осврнула и на установу у којој је запослена, истакавши: „Захвална сам мојим такмичарима који су на најбољи могући начин представили Гимназију ''Слободан Шкеровић'' освојивши прва три мјеста из биологије школске 2017/2018. год., а посебно ученику Шушић Марку који је 2019. године први пут у историји црногорског образовања освојио бронзану медаљу на Интернационалном такмичењу из биологије у конкуренцији 285 такмичара из 78 земаља.“

Потпис видеа ...

Софија Мусић, ученица трећег разреда школе „Васа Павић“ и такође добитница награде из Фонда прошле године, рекла је: Из моје перспективе, формирање Фонда је веома добар потез Министарства просвјете. Ова награда ми много значи, јер представља признање за мој цјелокупни, досадашњи рад, а такође служи као мотивација за даље усавршавање.

У том контексту, истакла је и да су овакве награде финансијска подршка ђацима који желе да узму учешће на неком од међународних такмичења: “Мени лично је ова награда омогућила да учествујем на међународном музичком такмичењу ''Фламе'' у Паризу на коме сам освојила ИИ награду, као и на такмичењу ''Санте Центурионе'' у Италији на коме сам освојила И премију. Зато ми је драго што ученици умјетничких школа добијају овакве прилике као и ученици свих осталих школа. И ове године планирам да конкуришем за додјелу награде и надам се резултату од прошле године, који ће ми омогућити да опет учествујем на неком престижном такмичењу.”

Потпис видеа ...

Критеријуми за ученике ће се, између осталог, односити на: успјех у школи, награде на такмичењима у претходној години, освојену медаљу на државном спортском такмичењу у организацији Црногорског школског спортског савеза у претходној години, чланство у репрезентацији, чланство у ученичком парламенту, ваннаставне активности и друго, чиме се показује да смо и даље чврсто на позицији да не треба узимати у обзир само и искључиво успјех у школи, већ свестраност, таленте и интересовања дјеце.

Када је ријеч о критеријумима за наставнике, између осталог, вредноваће се ауторство уџбеника и наставног средства, учешће у комисијама за израду предметних и образовних програма, рецензија уџбеника и наставног средства, извођење наставе на страном језику, менторство ученицима који су освојили неко од прва три мјеста на такмичењима, ауторство и реализација програма стручног усавршавања наставника, учешће у ваннаставним активностима, објављивање рада у стручном часопису, учествовање у пројектима који су подржани од стране релевантних међународних организација или релевантних националних институција, стручно усавршавање и друго.

И ове године један дио награда из Фонда биће додијељен по аутоматизму, независно од Конкурса, и то свим оним ученицима који су освојили неко од прва три мјеста на државном такмичењу у организацији Испитног центра Црне Горе и Центра за струцно образовање Црне Горе, те међународном у координацији Испитног центра Црне Горе.

Апелујемо на све заинтересоване да пажљиво прочитају конкурсне услове. Важно је нагласити да се узима у обзир документација која се односи на резултате постигнуте у претходној школској години, односно документација за коју се неспорно може утврдити да се односи на резултате од претходне године.