Manja slova Veća slova RSS

>

DOGOVORENO POVEĆANJE ZARADA 9+3% ZA UNIVERZITET CRNE GORE

DOGOVORENO POVEĆANJE ZARADA 9+3% ZA UNIVERZITET CRNE GORE
Datum objave: 02.12.2019 12:40 | Autor: PR služba Ministaratva prosvjete

Ispis Štampaj stranicu


Ministarstvo prosvjete je postiglo dogovor sa upravom i Sindikatom UCG u vezi sa povećanjem zarada, tako da će svim zaposlenima na Univerzitetu Crne Gore od početka naredne godine zarade biti uvećane za 9%, te još dodatnih 3% od 2021. godine na već uvećanu zaradu. To je kumulativno povećanje za preko 13%. Osim toga, dogovoreno je osnivanje Fonda koji bi se odnosio na naučnostraživačku i projektnu djelatnost.

Isti princip povećanja zarada usaglašen je nedavno i sa predstavnicima Sindikata prosvjete Crne Gore. Nakon inicijalnog usaglašavanja, predlog izmijenjenog kolektivnog ugovora će biti upućen u dalju Vladinu proceduru.

Osim toga, dogovoreno je osnivanje Fonda za podršku naučnoistraživačkim i projektnim aktivnostima na Univerzitetu Crne Gore. Iznos namijenjen Fondu biće određen sporazumom koji će se svake godine potpisivati između Vlade i UCG, a njegovo funkcionisanje urediće se posebnim aktom. Fond će, dakle, većim dijelom biti usmjeren na naučnoistraživački rad, ali i objavljivanje radova, projekte i dr.

"Zadovoljan sam postignutim dogovorom. On je rezultat ozbiljnih i konstruktivnih pregovora sa upravom Univerziteta Crne Gore i predstavnicima Sindikata UCG. Univerzitet je, cijenim, jedan od najvažnijih partnera u izgradnji kvaliteta i inegriteta na nivou čitave države, te je potpuno prirodno da na tom putu ima kontinuiranu podršku i potporu Vlade Crne Gore. Naravno, na ovome se to partnerstvo ne završava, ali cijenimo da jesmo zajedno napravili značajan korak više", rekao je ministar Damir Šehović. "Cijenim pritom da je dogovor značajan ne samo u dijelu povećanja zarada, već i zbog Fonda koji je neophodan svakom univerzitetu koji ima ambicije da postane prepoznat po kvalitetu na širem, evropskom tržištu, što svakako jeste slučaj sa Univerzitetom Crne Gore".